ponedeljek, 11. marec 2013

Dobesedno slovenščina


Na Centrovih tečajih slovenščine v Ljubljani vsako leto izide več publikacij, v katerih so zbrana najrazličnejša besedila udeležencev tečajev – v najrazličnejši slovenščini. Ob koncu Zimske šole izide Zimopis, ob koncu Jesenske in Spomladanske šole ter Jutranjega in Popoldanskega tečaja Dobesednik, vtise s Poletne šole zberemo v Pošopisu, vtise z Mladinske poletne šole v Poletniku, Erasmusovi študenti pa na zadnji dan intenzivnega tečaja slovenščine prejmejo svoj izvod Prevodov publicističnih, poljudnoznanstvenih in leposlovnih besedil. 

Mi smo nad ustvarjalnostjo tečajnikov vsakič znova navdušeni in nam je kar malo žal, da je ne moremo deliti s širšim krogom bralcev. Prav zato smo se odločili, da vam tokrat v branje ponudimo eno od besedil iz še svežega Dobesednika, ki je izšel januarja 2013 ob koncu Jesenske šole, Jutranjega in Popoldanskega tečaja.
Slovenska kultura ima nekatere svoje nenavadne navade
Zdaj živim skoraj dve leti v Sloveniji. V dveh letih sem poskusila spoznati slovenski jezik in kulturo! Slovenska kultura ima, kot vsaka kultura, nekatere svoje nenavadne navade.
Zdi se mi da, vsi Slovenci gojijo svoje lastno sadje in zelenjavo in tudi hiše so zelo pomembne za Slovence. Vsaka hiša ima svojo barvo, mogoče, ker Slovenci so ljubosumni na svoje sosede in želijo, da sta njihova hiša in vrt videti boljše kot sosedova.
Slovenci so skromni in pozdrav je brez poljuba ali objema, čeprav nimajo zmernosti pri uživanju alkohola. Slovenci so lojalni svoji državi in ostanejo vse svoje življenje v istem mestu. Kljub manjšim številom umorov in nizki stopnji kriminala, je število samomorov ogromno.
Šport ima pomembno vlogo v življenju Slovencev, bolj ekstremen kot je, bolje je. Nešportni ljudje pa najdejo svoj adrenalin na cesti. Slovenci niso znani po svojih dobrih voznih sposobnosti in vsi ne upošteva prepovedi mobilnih telefonov v prometu. Tudi policija. 
Slovenija je narava, vino, med, sol, konji, potica in pravi Slovenci so že bili na Triglavu. Slovenija ima svojo anonimnost v tujini in to je ena izmed njenih najmočnejših lastnosti. Tukaj je varno in lepo in se počutim kot doma.
Ellen Marin iz Nizozemske, udeleženka tečajev slovenščine

Ni komentarjev:

Objavite komentar